Ordinul Practicienilor de Medicina

Complementara si Alternativa apartine Uniunii

Practicienilor de medicina alternativa -UPMCA

           

UPMCA este organizatia reprezentativa a practicienilor profesionisti de medicina complementara si alternativa si detine REGISTRUL UNIC de evidenta al Practicienilor de medicina complementara si alternativa . UPMCA acorda avizul de libera practica practicienilor cu respectarea regulamentului de avizare.

Membrii pot fi persoane fizice sau juridice

UPMCA este subordonata Ministerului Sanatatii si Legislatiei in vigoare. UPMCA are deplina autonomie in problemele care il privesc, cu respectarea Statutului UPMCA din Romania.

  Misiune principala

Reglementeaza situatia practicienilor de medicina complementara din Romania ,apara interesele si prestigiul practicienilor de medicina complementara si alternativa din Romania si ofera garantii pentru societate si stat in legatura cu calitatea actului de tratament pe cale alternativa si complementara.Detine Registrul Unic al practicienilor de medicina alternativa ,ofera Avizul de libera practica celor care indeplinesc cerintele practicarii acestei ocupatii.

  Atributii

Profesionale  ,Jurisdictie profesionala, litigii si initiative legislative Administrativ-Organizatorice

  Membri

Toti practicienii cetateni romani sau straini cu drept de practica, pasionati de medicina complementara sau persoane juridice respectiv Cabinete de Medicina Alternativa si Complementara care indeplinesc caitatea de membru UPMCA si detin calificarea necesara pentru practicarea acestei ocupatii.

  Organizare

Comisii de specialitate pe diverse ramuri ale medicinii complementare si alternative

UPMCA colaboreaza cu Ministerul sanatatii in organizarea domeniului de practicieni de medicina alternativa.

 PRACTICIENI 

Practicienii de medicina complementara/alternativa previn, diagnosticheaza si trateaza bolile, infectiile, leziunile si alte deficiente fizice si mentale si se ocupa cu mentinerea sanatatii generale a oamenilor prin aplicarea cunostintelor, abilitatilor (deprinderilor) si practicilor acumulate prin studiul detaliat al teoriilor, credintelor si experientelor originare din anumite culturi specifice 

223 Practicieni de medicina complementara/alternativa care sunt nivel 4 de studii ,respectiv 1080h cu studii superioare , respective personae absolvente ale unei facultati

 • 223001 Cercetator in medicina traditionala
 • 223002 Asistent de cercetare in medicina traditionala
 • 223003 Instructor ergoterapie
 • 223004 Tehnician homeopat
 • 223005 Instructor de educatie sanitara
 • 223006 Bioenergetician
 • 223007 Infoenergetician radiestezist
 • 223008 Terapeut in terapii complementare 

 

3230 Practicieni asociati in domeniul medicinii complementare/alternative

 Practicienii asociati in domeniul medicinii complementare/alternative previn, ingrijesc si trateaza bolile fizice si mentale ale oamenilor, tulburarile si leziunile folosind terapii pe baza de plante si alte terapii bazate pe teorii, credinte si experiente originare din culturi specifice.

Grupa de baza 3230 face parte din:

 • Grupa majora 3 - Tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic
 • Subgrupa majora 32 - Tehnicieni si asimilati in domeniul sanatatii
 • Grupa minora 323 - Practicieni asociati in domeniul medicinii complementare/alternative