UPMCA –  este organizatia profesionala a practicienilor profesionisti de medicina complementara si alternativa si reuneste toti practicienii de medicina complementara din Romania indiferent de specialitate si modul de actiune. Asociatia UPMCA detine organizarea si controlul , avizarea si formarea terapeutilor de medicina alternativa din Romania. UPMCA are in componenta cateva sute de membrii practicieni de medicina alternativa.

UMPCA este detinatorul de drept al Ordinului practicienilor de medicina alternativa din Romania si detine MARCA inregistrata a Ordinului practicienilor de medicina alternativa . Orice alta institutie care incearca sa foloseasca cuvintele marcii inregistrate sau sa isi asume atributii ce apartin Ordinului practicienilor va fi actionat in instanta .

Conform Legii 118/2007 si fiind organizatia profesionala a practicienilor de medicina alternativa din Romania detine toate drepturile legale de a elibera AVIZUL de libera practica pentru membrii terapeuti de medicina alternativa.

Toti practicienii care detin calitatea de membru autorizat al Uniunii Practicienilor de Medicina Complementara detin statutul de excelenta in activitatea si practicile de medicina complementara si alternativa si garantia unor servicii adevarate  de calitate care au dat si dau rezultate si in care cei care le abordeaza pot avea toata increderea .

 UPMCA va acorda statut de membru doar practicenilor VERIFICATI si cu pregatire de specialitate efectuata de Formatori de renume recunoscuti si va recunoaste formatorii din piata conform cu analiza efectuata si raportarea la cerintele solicitate .

Avand in vedere ca valoarea si profesionalismul unui practician este direct proportionala cu cel care l-a creat ne rezervam dreptul de a respinge sau de a solicita examen pentru cererile venite din partea solicitantilor veniti de la formatori care nu au trimis documentatia ceruta pentru verificarea formarii profesionale.

Anual Uniunea Practicienilor de medicina laternativa organizeaza CONGRESUL International de Medicina alternativa in luna iunie . UPMCA este primul organizator al unui astfel de eveniment de mare anvergura din Romania. Participarea membrilor la Congres este obligatorie ,el fiind evenimentul de referinta de informare a practicienilor referitor la noutatile aparute .

 Pot fi membrii UPMCA toti practicienii de medicina complementara care deja detin un portofoliu de cazuri rezolvate sau ameliorate sau cei care doresc sa isi deschida propriul cabinet pentru practicarea medicinei alternative in conditiile mentionate la formarea profesionala.

 Toti practicienii avizati de UPMCA detin confirmarea ca au dreptul de libera practica in acest domeniu.

Pentru  a deveni membru este obligatorie efectuarea cursului de  TEHNICIAN NUTRITIONIST , curs de calificare profesionala 1440h nivel 5 (incepand din 2021) . Cu acest curs se pot profesa conform raspunsului Ministerului Muncii una sau mai multe ocupatii din COR printre care si cea de TERAPEUT in TERAPII COMPLEMENTARE , NUTRITIONIST , etc..

Firma care efectueaza activitatid e medicina alternativa trebuie sa aiba codul principal de activitatea - Codul CAEN - 8690 - Alte activitati referitoare la sanatatea umana 

Intrucat orice vindecare incepe cu alimentatia ,atat pentru cei care sunt deja practicieni cat si pentru cei ce doresc sa intre in acest domeniu este absolut necesara absolvirea minim a cursului de technician nutritionist , urmata de alte cursuri de specializare conform cu practicile ce se doresc a se dezvolta.

 Practica de medicina complementara vizeaza intelegerea corpului ca un intreg ,pentru a ajunge de fapt la cauza care a declansat boala in organism.Ar trebui sa dedicam mai mult timp pentru intelegerea sanatatii decat pentru a lupta impotriva bolilor .

 La Facultatea de medicina nu se invata nimic despre ceea ce cauzeaza bolile .Ca practicieni trebuie sa cream un spatiu in care vindecarea sa fie posibila .

O boala nu este produsa de un singur factor . totul este interconectat .factori mentali, factori fizici, factori de mediu. Te imbolnavesti daca toti acesti factori se reunesc si formeaza un ciclu rau. Ca sa traiesti o viata sanatoasa este foarte important sa mentii o stare a mintii de armonie si stabilitate. Vietile noastre sunt doar un microcosmos inclus intr-un vast tablou de ansamblu .

UPMCA a elaborat standardul ocupational pentru Terapeutul de medicina alternativa .

Regasiti mai jos si in tabel practicile ce se considera a fi dat rezultate pana in prezent :

Practici Farmacologice si biologice Practici herbaliste

 

Dieta,nutritie,
stil de viata

 

Sisteme alternative la practica medicala Terapii manuale

Aplicatii bioelectromagnetice si energetice

1 2 3 4 5 6
Agenti antioxidanti Terapie herbala  Schimbarea stilului de viata - life style Acupunctura Presopunctura    BIOREZONANTA  MAGNETICA -SCIO
Apiterapie Algoterapie Terapie Gerson T.BI GU  Homeopatie Qigong Chiropractica Electropunctura
Terapii pentru cresterea imunitatii Aromaterapie Terapie macrobiotica Megavitamine  Ayurveda Metoda Feldenkrais Stimulare electrica si neuromagnetica
Terapii metabolice Oligoterapie

Vegetarianism,

Alimentatie corecta 

Astrologie medicala Terapie prin masaj,tui,na

Terapie cu camp magnetic

Terapie Holografica

Agenti oxidanti (ozon, hidrogen, peroxid)  Argiloterapie Feng Shui Practici traditionale Su Jok Rofling Spectroscopie
   Apiterapie Suplimente alimentare Medicina traditionala cineza (TCM)  

Magnetorezonanta Reiki

Tehnica radianta

     Colono-Hidroterapie    

 Bioenergie

 

       Toti oamenii poseda un potential infinit . dar acest potential este adesea ascuns.cand un om este cu adevarat fericit , analiza sangelui arata un system imunitar foarte active., nervii sistemului nervos parasimpatic preiau comanda si astfel descreste nivelul stresului.

        Si noi oamenii facem parte din natura . Ca sa ducem o viata sanatoasa trebuie sa respectam legile naturii In natura nu exista nimic de sine statator . Totul influenteaza restul cu care se afla intr-un permanent echilibru. Corpul nostrum are o capacitate miraculoasa de a se vindeca singur .

        IN MEDICINA ORIENTALA EXISTA UN TERMEN DE BOALA LATENTA – aceasta reprezinta o stare in care omul nu este bolnav dar nici absolut sanatos nu e.ceea ce determina starea de sanatate a unui om este acumularea zilnica a unor lucruri cum ar fi mincarea , apa, exercitiul fizic , somnul, munca si stresul . O persoana cu o functie gastrointestinala staba nu este niciodata cu adevarat sanatoasa.

In organismal uman toate functiile sunt interconectate

 Ceea ce ne trebuie in viitor este medicina preventiva iar pentru a institui o medicina preventiva corecta este indispensabila o cunostere adecvata a alimentatiei .

ADERARE

 • se completeaza formularul de aderare ,
 • se achita taxa de 520ron reprezentand taxa de aderare UPMCA siTAXA inscriere in Ordinul Practicienilor ( se reinnoieste din 2 in 2 ani conform cu participarea la pregatirea continua sau Congresul anual UPMCA )
 • si se trimit actele : copie CI , documente studii (minim Diploma de tehnician nutritionist ) pentru evaluare . 
 
 
                                                                                                        ANEXA 1 
 

Domenii de activităţi şi practici de medicină complementară şi /sau alternativă exercitate de persoanele absolvente ale altor instituţii de învăţământ superior :

 

 • 1. Biorezonanta -Terapie cuantică

 • 2. Suplimentare ,diete,nutritie

 • 3. Terapie florala Bach

 • 4. Terapie prin respiraţie conştientă- (rebirth, holotropică)

 • 5. Qigong medical

 • 6. Tai Chi Chuan

 • 7. Osteopatie, chiropraxie , kinetoterapie

 • 8. Masaj, Presopunctură, Reflexologie, Shiatsu, Tuina

 • 9. Reiki

 • 10. Bioenergoterapie (atingere terapeutică),

 • 11. Hidrocolonoterapie

 • 12. Fitoterapie etnoiatrică

 • 13. Fitoterapie+Apiterapie

 • 14. Aromaterapie

 • 14. Medicina antropozofica

 • 15. Ayurveda

 • 16. Dietoterapie naturală

 • 17. Osteopatie

 • 18. Medicina cuantică

 • 19. Iridologie

 • 20. Medicină tradiţională chineză - Acupunctura (*)

 •         21. Homeopatie
 • 22. Noua medicină germană / biologie totală

 •         23. Magnetoterapie pulsatila

                   24 .Theta healing

Formarea în domeniile prevăzute la punctele 1-3 se face prin programe de studii complementare în vederea obţinerii de atestate acreditate de Ministerul Sănătăţii, conform legii.

 Formarea în domeniile prevăzute la punctele 4 -21 se face prin programe de educaţie continuă acreditate conform prezentei legi.

(*) Din consideraţii metodologice şi organizatorice, formarea în domeniul de Medicină tradiţională chineză nu include formarea în Acupunctură

II. Domenii de activităţi şi practici de medicină complementară şi /sau alternativă exercitate numai de farmaciştii cu drept de liberă practică

1.Farmacie homeopată

2.Apiterapie-fitoterapie-aromaterapie (consiliere) - domeniu în care formarea se face prin programe de studii complementare în vederea obţinerii de atestate acreditate de Ministerul Sănătăţii, conform legi

 

 

ANEXA 2

  Domenii de activităţi şi practici de medicină complementară şi /sau alternativă exercitate de medici,medicii confirmaţi într-o specialitate clinică, medicii dentişti cu drept de liberă practică  :

1. Acupunctură

2. Homeopatie

3. Apiterapie-fitoterapie-aromaterapie

4. Biorezonanta SCIO/EDUCTOR

5. Ayurveda

6. Dietoterapie naturală

7. Osteopatie

8. Medicina cuantică

9. Iridologie

10. Medicină tradiţională chineză(*)

11. Noua medicină germană / biologie totală

12. Theta Healing

 

ANEXA 3

 

Condiţiile minime de spaţiu, dotare şi circuite funcţionale ale cabinetului terapie complementară şi/sau alternativă

 

I. Condiţiile minime de spaţiu

Cabinetul de terapie complementară şi/sau alternativă trebuie să fie racordat la instalaţii de: apă curentă, canalizare, electricitate şi căldură, cu respectarea normelor igienice şi tehnice în vigoare. Acesta este format din:

 

1. Spaţiu /cameră de aşteptare. Pentru dimensionarea spaţiilor de aşteptare se ia în calcul încărcarea la orele de vârf, considerând o arie utilă de 1,00 - 1,50 mp/pacient adult şi, respectiv, 1,50 - 2,00 mp/pacient copil cu un însoţitor.

2. Cameră de exercitare a activităţilor şi practicilor de terapie complementară şi/sau alternativă, cu dimensiunea minimă de 12 mp, cu acces la lumină şi ventilaţie naturală

3. Grup sanitar (chiuvetă şi vas de toaletă)

4. Spaţiu sanitar pentru igienizarea obiectelor de inventar, precum şi pentru colectarea obiectelor murdare (rufe, deşeuri).

 

II. Condiţiile minime de dotare

Fiecare cabinet de terapie complementară şi/sau alternativă trebuie să fie dotat cu:

 

1. Piese de mobilier: scaune, masă, canapea, dulap tip fişier;

2. Aparat de măsurat tensiunea arterială; cântar; centimetru de croitorie, termometru;

3. Registru de consultaţii, fişe de evidenţă a pacienţilor, formulare pentru obţinerea consimţământului informat al pacientului.